Over de Nacra 15

De Nacra 15 is een supersnelle high performance catamaran. De eerste Nacra 15 catamarans zijn sinds 2015 op het water. De Nacra 15 is semi-foiling en is ontworpen als een kleinere versie van de Olympische multihull class, de foiling Nacra 17.

Begin 2015 kondigde World Sailing aan dat ze op zoek waren naar een nieuwe jeugd multhihull voor de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen voor zeilers met een totaalgewicht tussen ca. 110 – 130 kg. De Nacra 15 werd door World Sailing gekozen als de multihull voor de toekomst. Kort daarna werd de Nacra 15 aangewezen als de nieuwe klasse voor de Jeugd Olympische Spelen in 2018. De Nacra 15 is verkrijgbaar in meerdere variaties maar de semifoiling Nacra 15 World Sailing configuratie, met de zogenaamde “curved daggerboards” is de multihull waarmee op dit moment de (inter)nationale regatta’s worden gevaren.

De Internationale Nacra 15 Klasse groeit razendsnel er varen al meer dan 300 boten wereldwijd actief wedstrijden

Tot op heden zien we de meeste zeilers instromen vanuit de Optimist, RS Feva, 29er en Laser klasse. Op dit moment hebben vrijwel alle Nacra 15 zeilers op hoog nationaal niveau in een van deze klassen gevaren. Door de stabiliteit van de multihull is de overstap van een monohull naar een multihull relatief eenvoudig. Door het grote zeiloppervlak en de hoge snelheden wordt fysiek veel gevraagd van de zeilers. We verwachten dat er eind 2019 meer dan 12 Nederlandse Nacra 15’s actief zijn.

Door de hoge kwaliteit instroom van de zeilers kan Nederland op dit moment aanhaken bij de wereldtop. De Nacra 15 is ook op regionaal niveau actief. Niet alleen vanuit Scheveningen of Medemblik maar wekelijks wordt er ook op de Kralingse plas in Rotterdam getraind. Meerdere verenigingen hebben aangegeven de Nacra 15 aan het (high performance) trainingspakket toe te voegen. De Nacra zeilers op nationaal niveau varen een vol programma van 80-130 dagen op jaarbasis.

We varen nationale en internationale regatta’s en vanzelfsprekend de EK en WK’s. In 2018 behaalden Laila van der Meer & Bjarne Bouwer een Bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië.

De ISAF Jeugd Wereldkampioenschapen en de Jeugd Olympische spelen worden mixed gevaren, vandaar dat je ook in Nederland steeds meer mixed teams aan de start zult zien verschijven.

De Nacra 15 zit nog in de startfase. Sluit snel aan en groei met ons mee naar de wereldtop!