Over de Nacra 15

De Nacra 15 is een supersnelle high performance catamaran. De eerste Nacra 15 catamarans zijn sinds 2015 op het water. De Nacra 15 is semi-foiling en is ontworpen als een kleinere versie van de Olympische Multhihull class, the Nacra 17.

Begin 2015 kondigde World Sailing aan dat ze op zoek waren naar een nieuwe jeugd multhihull voor de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen voor zeilers met een totaalgewicht tussen ca. 110 – 130 kg. De Nacra 15 werd door World Sailing gekozen als de multihull voor de toekomst. Kort daarna werd de Nacra 15 aangewezen als de nieuwe klasse voor de Jeugd Olympische Spelen in 2018. De Nacra 15 is verkrijgbaar in meerdere variaties maar de semifoiling Nacra 15 World Sailing configuratie, met de zogenaamde “curved daggerboards” is de multihull waarmee op dit moment de (inter)nationale regatta’s worden gevaren.

Op dit moment vindt de uitrol van de Nacra 15 wereldwijd plaats. De eerste twee jaar was de vraag naar de Nacra 15 groter dan de productiecapaciteit.

Dit is ondertussen genormaliseerd, maar de Internationale Nacra 15 Klasse ontwikkelt zich razendsnel.

Tot op heden zien we de meeste zeilers instromen vanuit de Optimist, 29er en Laser klasse. Op dit moment hebben vrijwel alle Nacra 15 zeilers op hoog nationaal niveau in een van deze klassen gevaren. Door de stabiliteit van de multihull is de overstap van een monohull naar een multihull relatief eenvoudig. Door het grote zeiloppervlak en de hoge snelheden wordt fysiek veel gevraagd van de zeilers. We verwachten dat er in 2018 meer dan 10 Nacra 15’s actief

in Nederland varen. Door de hoge kwaliteit instroom van de zeilers kan Nederland op dit moment aanhaken bij de wereldtop. In 2018 zal de Nacra 15 ook op regionaal niveau te zien zijn. Meerdere verenigingen hebben aangegeven de Nacra 15 aan het (high performance) trainingspakket toe te voegen. De Nacra zeilers op nationaal niveau varen een vol programma van 80-130 dagen op jaarbasis.

We varen nationale en internationale regatta’s en vanzelfsprekend de EK en WK’s, met in 2018 de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië.

Vanaf 2018 worden de ISAF Jeugd Wereldkampioenschapen en de Jeugd Olympische spelen mixed gevaren. De Nacra 15 zit nog in de startfase. Sluit snel aan en groei met ons mee naar de wereldtop!