Wereldtop zeilers onder 23 jaar naar Lelystad voor wereldkampioenschap

Aan het einde van deze zomer, vlak na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zullen de beste zeilers onder 23 jaar ter wereld naar Lelystad komen voor de ‘2016 Junior World Championships 49er/49erFX’, oftewel het Jeugd WK zeilen in de klassen 49er en 49erFX. De snelle en relatief jonge 49er klasse is een lust voor het oog om naar te kijken. Zeilers varen in tweetallen in de boot en moeten een parcours zo snel mogelijk af zien te leggen. Daarbij vormen de mannen duo’s in de normale klasse. Vrouwen en gemengde duo’s komen uit in de FX klasse (Female eXtreme).

In totaal doen er naar verwachting 75 teams en dus 150 deelnemers mee. Aan het vorige Jeugd WK deden meer dan 25 nationaliteiten mee. De organisatie verwacht dit aantal ook naar Nederland te halen.

49er/49erFX JWK 2016Het evenement vindt plaats van 31 augustus tot en met 3 september 2016 in en rondom Bataviahaven Lelystad. De eerste drie dagen van het evenement worden de kwalificaties op het Markermeer gevaren. Op zaterdag 3 september worden de finales voor de havenmuur en Saerdam gevaren. Voor het publiek een unieke gelegenheid om de talenten van dichtbij te bewonderen.

Flevolandse wereldkampioene

Afgelopen jaar tijdens het Jeugd WK 2015 in Duitsland is Flevolands talent Josca Hummel, samen met haar stuurvrouw Jeske Kisters, glansrijk wereldkampioen geworden. Ook dit jaar zijn er meerdere Nederlandse troeven voor de titel.

Olympische Spelen

Het evenement kent ook een Olympisch tintje. Een groot deel van het deelnemersveld is al vol gefocust op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Daarnaast is een deel van de coaches ook actief tijdens de spelen in Rio de Janeiro.

Locatie

De organisatie heeft voor de Bataviahaven gekozen vanwege haar uitstekende faciliteiten en het feit dat collega-zeilwedstrijden meer dan lovend waren over de mogelijkheden in de Bataviahaven. De enige uitdaging voor de organisatie is het te water laten van alle 75 boten. Hiervoor wordt speciaal een botenhelling aangelegd.

Lokaal tintje

Ondanks dat het Jeugd WK een internationaal karakter heeft, kiest de organisatie bewust voor Flevolandse inbreng. Zo is er een actieve samenwerking met het Sportbedrijf en lokale verenigingen, waaronder Surfschool Paradiso. Hierdoor krijgen kinderen uit Lelystad de kans om net als de topsporters kennis te maken met de zeilsport.

Ook Apollo Hotels & Resorts kiest voor een samenwerking met het Jeugd WK zeilen. Een deel van de zeilers overnacht tijdens het Jeugd WK zeilen in het centraal gelegen Apollo Hotel Lelystad City Centre. Priscilla Seoram-Jackson, general manager: ‘Ons team gaat er alles aan doen om deze jonge sporters ook wat ontspanning te geven tijdens deze spannende dagen!’. Daarnaast kan de organisatie op de steun van de gemeente Lelystad, Provincie Flevoland, Bataviahaven en het nautische kledingmerk Magic Marine rekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.