NAJAAR 2021


De zomer voelde bijna als vanouds. Met niet alleen trainingen, maar vooral ook wedstrijden en een zeer succesvol resultaat op de Olympische spelen. Voordat we het echte najaar induiken een terugblik op de verschillende trainingsgroepen in deze online NIEUWSFLITS van hoofdcoach Marc de Haas en voorzitter Marinus Schouten.


VAN DE VOORZITTER - Marinus Schouten

Dag zeilers, best wel een prachtig jaar tot nu toe!

Olympische spelen met brons voor Annemiek en Annette, een schitterende 6 e plaats voor Bart en Pim in de 49er. Europees Kampioenschap 49FX Odile & Elise. Brons op Junior World voor Willemijn & Elise. Ook behaalden we uitstekende resultaten in de Nacra 15, 17, 29er, 49er en 49erfx op diverse andere evenementen dit jaar. Eindelijk weer internationale wedstrijden voor alle zeilers.

Er zijn enorm veel trainingsuren gemaakt op diverse locaties met hulp van het coach team. Dames en heren coaches enorm bedankt! Mede dankzij Rob Sepers zijn de transitieclinics dit jaar enorm succesvol verlopen en hebben geleid tot een enorme aanwas in de 29ers die al volop meestreden tijdens de U4’s. Rob bedankt!

Maar we zijn er nog niet. In deze nieuwsbrief uitgebreid aandacht aan het programma voor de nieuwe zeilers in de 29er en nacra15, maar ook voor de nieuwe leden in de 49er en 49erfx. Op het ONK volgende wordt welk team in de nacra 15, dames en heren team in de 29er ons land mag vertegenwoordigen op de Jeugd WK in Oman.

We gaan dit jaar ook een ALV beleggen. Dit zullen we organiseren na de ONK. Tijdens de ALV verzoeken we de leden om in te stemmen met een 'lease programma' voor de ribs. De huidige motorboten zijn aan vervanging toe en eigenlijk willen we af van het onderhoud, reparatie en gesleep van deze boten. Het kost simpelweg te veel tijd en geld. Zie hiervoor binnenkort ons voorstel. Maar, er zijn eigenlijk nog meer belangrijke redenen om deel te nemen aan de ALV en al jullie ouders/ partners uit te uit te nodigen:

  • huldiging Annemiek en Annette

  • huldiging Europees Kampioenen

  • “afscheids”receptie Rob Sepers

Binnenkort sturen we jullie de uitnodiging en de agenda.

Tenslotte: De wedstrijden organiseren wij als klasse zelf (bij alle Nederlandse evenementen). Dat wil dus zeggen dat hulp en inzet van ouders altijd nodig is voor rescue/ startschip/ beachmaster om alles veilig en succesvol te laten verlopen. Dat vraagt veel organisatie en tijd, maar levert ook veel op voor de zeilers op het water en daar zijn we ook trots op. Ouders en verzorgers van deelnemende zeilers hebben daarin altijd een sleutelrol. We rekenen daarom op ieders inzet en hulp bij ieder evenement en gaan er vanuit dat ouders daar ook rekening mee houden en tijd in investeren.

Ik wens jullie veel succes de komende maanden en vooral heel veel zeilplezier!

Bewogen zeiljaar - een terugblik

Hieronder vind je een verslag van de hoogtepunten van het afgelopen zeilseizoen, opgetekend door hoofdcoach Marc de Haas.

Beste zeilers, ouders, trainers en bestuur

"Als nieuwe hoofdcoach van de DHPS was 2021 een behoorlijk heftig jaar om mee te starten. In de winter mochten alleen de ‘topsporters’ op trainingsstages en wedstrijden naar het buitenland. De zeilende highperformance jeugd trainde door in weer en (meestal weinig) wind in Nederland. Alles is uit de kast getrokken om warm te blijven, kleedkamers bleven gesloten en buiten op de parking werd er omgekleed en 'debriefed'. Veel Spartaanser zal het de komende jaren hopelijk niet worden."

Voorjaar 2021 : We mogen weer racen!

Vanaf mei kwamen langzaamaan de versoepelingen, waarbij wedstrijden werden toegestaan en de zeilers zich mochten opmaken voor de eerste competities in maanden. We startten het wedstrijdseizoen met de Allianz Regatta begin juni, waarbij de 49er heren en 49Fx dames hun eerste races zeilden. Wat een genot om de technische trainingen even te parkeren en weer te praten of tactiek en strategie van wedstrijdzeilen. De 29er klasse heeft tijdens de Allianz Regatta één dag mee mogen racen, op een dag met harde wind, wat overigens erg mooie beelden op het water opleverde.


Na de Allianz Regatta is er met een grote delegatie zeilers afgereisd naar Gdynia voor het JWK 49er/Fx. Dit jaar zijn veel teams in meerdere klassen actief geweest. Dit is iets wat we graag stimuleren. Zo zijn er teams die zowel in de 49erFX als in de 29er races hebben gevaren. Dat lijkt ook voor aankomende jaren de gewenste formule.

EK's en WK's in het buitenland

De EK’s en WK’s waren goed verspreid over Europa en elk land had zijn eigen COVID regels. De quarantaineplicht voor Zwitserland bleek lange tijd een bottleneck te worden voor onze Nacra15 zeilers om mee te kunnen doen aan het EK in Silvaplana. Een week voor de wedstrijden wisten we pas dat we officieel konden deelnemen, zonder eerst een week in een hotelkamer te moeten zitten.

Helaas voor de Nacra15 werden er tot eind augustus geen wedstrijden georganiseerd. Begin september hebben 5 teams mee gedaan in Knokke aan de super series. Een deel van de NTT heeft in augustus mee gedaan aan een stage in de N17 op het Gardameer en hebben geproefd aan de eerste uren foilen op deze racemachine.


Bij de 29ers is het race seizoen later op gang gekomen, maar toen ging het ook los. We zijn begonnen met een CoachRegatta in Kiel, met daarna de Nordic Champs in Arhus, het WK in Valencia, een U4 en de Kieler Woche. Het was een heftig seizoen, met veel teamwisseling. Een aantal zeilers hebben aangegeven af te zwaaien. We hopen dat we hen snel weer op het water tegenkomen, want ook bij de coaching kunnen we jullie hulp en kennis goed gebruiken!


Jeugd WK in Oman

We merken dat op dit moment de focus alweer verschuift naar het nieuwe seizoen met als belangrijkste afsluiter dit jaar het ISAF JWK in Oman in december. Hierbij vaart er per land 1 deelnemende boot per klasse mee en die strijden om de titel van topjeugd van 2021. Het ONK in oktober zal hiervoor het selectie weekend zijn in de N15 mixed, 29er mannen en vrouwen en ILCA6 man/vrouw.


Voor 2022 zal ditzelfde JWK voor een aantal van onze atleten ook het belangrijkste speerpunt worden van het aankomende zeilseizoen. Want dan vindt het ISAF JWK namelijk plaats in Nederland, Scheveningen. En daar willen we graag goed voor de dag komen! Het selectie event hiervoor zal de DYR in mei van volgend jaar zijn.


Instroom in de klassen

Er is een grote groep zeilers overgestapt naar de 29er dit jaar. Welkom! Dit najaar zijn er selectie wedstrijden voor de NTT's (Nationale Trainings Teams), zoals gepubliceerd op de website. Mocht je je daar nog niet voor plaatsen, geen nood. We proberen namelijk een structurele trainingsgroep neer te zetten voor de overige teams. Met als aanspreekpunt Rob Sepers. Het is mooi te zien dat het 29er veld begint te groeien tot zo'n 20 boten. Ik ben benieuwd om te zien hoe snel deze jonge zeilers nodig hebben om aan te haken bij de bestaande teams. Succes!

Nieuwe NTT 2021-2022

Zoals gezegd, zijn in september en worden er in oktober selecties gevaren voor de NTT's. De doelstelling is om in 3 klassen de NTT te vormen. Na de selecties worden de uitnodigingen verstuurd. Op basis van toezeggingen vormen we dan de groepen. In de herfstvakanties zal er getraind of geracet worden, tegen die tijd zijn de nieuwe groepen gevormd.


Half oktober staat het EK 29er op het programma en mid november het WK N15.

Dat zal een mooie warm-up zijn voor Oman in december voor een aantal teams.

Tot die hebben we eindelijk! Weer mooie wedstrijden in Nederland.

Wat fijn om weer potjes te mogen varen!


Met vriendelijke groet,

Marc de Haas

Hoofdcoach DHPS

Nieuw in 2021: de strippenkaart

Een nieuwe principe dit jaar is de invoering van de ‘strippenkaart’ voor geweest. Hierbij reken je als zeiler zelf de trainingsdagen af en betaal je alleen wat je gebruikt. Daarnaast krijg je met de aanschaf van een strippenkaart korting op de trainingen. Er zijn twee soorten strippenkaarten: 11 trainingen ontvangen en 10 betalen. Of 22 ontvangen en 20 betalen. Op dit moment krijgen de zeilers per kwartaal een update per mail of in de trainingsapp-groepen hoeveel lessen er op dat moment nog open staan. De NTT’s hebben een 'fixed programma' en kopen geen strippenkaarten.

ZEIL AGENDA NAJAAR 2021