NACRA 17 KLASSE (Olympisch)

Nacra17

Hou je van snelheid, op topniveau zeilen en ben je op zoek naar jouw volgende uitdaging? Dan is de Nacra 17 misschien wel iets voor jou! Foilen, Snelheid, teamwork, techniek en tactiek, dat is de Nacra 17.

De Nacra 17 is de snelste Olympische zeilboot. Sinds 2016 is de Nacra17 als eerste mixed boot, actief op de Olympische spelen. Na deze spelen in Rio is besloten om de Nacra17 door te ontwikkelen naar ‘full foiling’met een heel nieuw design. De Nacra 17 is een spectaculaire boot met een groot internationaal wedstrijdveld. De Olympische spelen worden mixed gevaren. Veel andere wedstrijden kunnen ook door mannen of vrouwenteams gevaren worden. Het ideale gewicht van de stuurman en bemanning samen ligt tussen ca. 125 - 150 kg.

Zeilen op een foilende catamaran met genaker is spectaculair en vraagt een speciale techniek om “in de lucht te blijven”de samenwerking en communicatie tussen de stuurman en bemanning is essentieel. Maar er is ook lef, fysieke kracht en veel aandacht voor gewichtsverdeling en het trimmen van foils en zeilen nodig. De Nacra 17 kan snelheden halen tot 30 knopen.


Laila van der Meer en Bjarne Bouwer, bronzen medaillewinnaars op de Jeugd Olympische spelen in de Nacra 15, zijn in 2020 overgestapt naar de foilende Nacra 17. In TeamAllianz gaan ze ervoor om bij de Olympische Spelen 2024 in Parijs te zijn. Coen de Koning en Mandy Mulder hebben in 2016 op de non-foiling Nacra17 de 14e plaats gehaald op de Olympische spelen in Rio.


In 2022 wordt er onder leiding van Karel Begemann een nieuwe trainingsgroep opgezet met onder andere een aantal zeilers die de overstap maken vanuit de Nacra15. Heb je interesse om aan te sluiten, ervaring met highperformance zeilen of zou je kennis willen maken met het zeilen op een Nacra 17? Neem dan contact op met nacra17@dutchhighperformancesailing.nl

TYPE NACRA 17

LENGTE 5,25 m

BREEDTE 2,59 m

MASTLENGTE 9,56 m

ROMP GEWICHT 171 kg

ZEILOPPERVLAK GROOTZEIL&FOK 20,1 m2

ZEILOPPERVLAK SPINNAKER 17,9 m2

IDEALE BEMANNINGSGEWICHT kg

ONTWERPER Nacra / Morelli & Melvin