NACRA 15 KLASSE

Nacra 15

Ben je op zoek naar jouw volgende uitdaging? Dan is de Nacra 15 misschien wel iets voor jou! Snelheid, teamwork, techniek, tactiek en de eerste stappen naar foilen, dat is de Nacra 15.

De Nacra 15 is door World Sailing in 2015 gekozen als de jeugd catamaran voor de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen. Kort daarna werd de Nacra 15 ook aangewezen als enige zeilboot voor de Jeugd Olympische Spelen in 2018. De Nacra 15 is een jonge en snelgroeiende klasse, met een groot internationaal wedstrijdveld. De ISAF wordt mixed gevaren, alle andere wedstrijden kunnen ook door jongens of meisjes teams gevaren worden. Het ideale gewicht van stuur en bemanning samen ligt tussen ca. 110 – 130 kg.

De Nacra15 is het kleine broertje van de Olympische Nacra17. Door de C-foils krijgt de Nacra15 ook lift en gaat de snelheid omhoog tot wel 24 knopen. Zeilen op een high performance catamaran is spectaculair, de samenwerking en communicatie tussen de stuurman en bemanning is essentieel. Fysieke kracht is nodig voor het trimmen van het zeil en voor het hoisten en droppen van de genaker. Het is dan ook een mooie opstap naar de Nacra 17.


In Nederland zeilen we onder andere de wedstrijden bij de United 4 en Dutch Youth Regatta en ook de Ronde van Texel. Verder zeilen we ook veel wedstrijden buiten Nederland, bijvoorbeeld; het Open Belgisch Kampioenschap in Knokke; de YES (Young European Sailing) in Kiel en het open Kampioenschap Nacra in Como, Italië. Natuurlijk zeilen we ook de EK’s en WK’s; zo wordt er dit jaar in Silvaplana Zwitserland het Europese Kampioenschap georganiseerd en is het Wereld Kampioenschap bij La Grande Motte in Frankrijk.

Wil je zelf een keer op een Nacra 15 varen neem dan contact op met nacra15@dutchhighperformancesailing.nl

Bij KR&ZV de Maas Rotterdam is een actief Nacra 15 programma https://www.de-maas.nl/, meer zeilverenigingen zetten op dit moment een programma op met deze mooie boot.


TYPE NACRA 15

LENGTE 4,7 m

BREEDTE 2,34 m

MASTLENGTE 8,17 m

ROMP GEWICHT 150 kg

ZEILOPPERVLAK GROOTZEIL&FOK 17 m2

ZEILOPPERVLAK SPINNAKER 15,91 m2

IDEALE BEMANNINGSGEWICHT kg

ONTWERPER Nacra / Morelli & Melvin